Systemy indukcyjne EGO ProfiLine

Systemy indukcyjne EGO ProfiLine są bardzo wszechstronne:

 

Są one dostępne zarówno w wersji przenośnej, jak i przeznaczonej do zainstalowania w istniejących kuchenkach. Można ich używać do gotowania, smażenia, podgrzewania żywności jak również flambirowania lub grillowania.

 

Ponieważ ciepło nie musi być przenoszone z kuchenki do naczynia, lecz jest generowane bezpośrednio w jego dnie, strefy grzewcze w gotowaniu indukcyjnym rozgrzewają się po bardzo krótkim czasie – co umożliwia znacznie szybsze i efektywniejsze przygotowanie posiłków.

 

Większa wygoda

Gotowanie indukcyjne jest ułatwieniem na wiele sposobów. Jednym z przykładów ułatwienia jest brak konieczności czyszczenia blatu kuchenki. Dzięki niskiej temperaturze pracy, szklano ceramiczna powierzchnia nie ma możliwości przypalenia się. Ponieważ strefa grzewcza nie magazynuje ciepła, gotowanie zostaje zakończone natychmiast po wyłączeniu zasilania. Ponadto, podczas gotowania indukcyjnego temperatura wokół kuchenki nie wzrasta, tak jak przy gotowaniu w tradycyjny sposób. Jest to znacznym udogodnieniem, szczególnie w profesjonalnych kuchniach, gdzie używanych jest kilka kuchenek, ponieważ otoczenie pracy jest znacznie przyjemniejsza.

 

Większe bezpieczeństwo

Pusta płyta grzejna zostanie automatycznie wyłączona dzięki zintegrowanym czujnikom ProfiLine zainstalowanym pod powierzchnią szklano- ceramiczną. Po postawieniu patelni na płycie, zasilanie jest przywracane. System ten rozpoznaje nawet sytuacje, gdy wyparowała cała zawartość z naczynia /patelni czy garnka/. Kolejnym atutem tego systemu jest znaczne zmniejszenie ryzyka pożaru, gdyż w tej technologii strefa grzewcza kuchenki nie nagrzewa się.

 

Większa ekonomiczność

W oszczędzaniu energii, systemy indukcyjne są trudne do pobicia. Kuchenki EGO ProfiLine posiadają współczynnik efektywności większy niż 90 procent. W tych kuchenkach nie ma potrzeby nagrzania ani płyty szklano- ceramicznej ani płyty grzewczej. Przykładowo, przy mocy 5 kW można zagotować 5 litrów wody w czasie 6 minut. W tradycyjnych płytach grzewczych podgrzewanych elektrycznie, czas zagotowania takiej ilości wody jest ponad 2 razy dłuższy. Kolejnym powodem lepszej ekonomiczności kuchenek indukcyjnych jest fakt, że nie istnieje potrzeba utrzymywania płyt grzewczych nagrzanych w stanie gotowości, lecz energia jest zużywana wyłącznie gdy jest to potrzebne /w momencie styku naczynia z płytą grzejną.


Zdjęcie Zdjęcie

Kuchenki stołowe EGO ProfiLine

Podstawka pod WOK, łatwa i szybka w instalacji, utrzymuje go w poprawnej pozycji na powierzchni szklano- ceramicznej.


Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie

W naszej ofercie dostępne sa również oddzielne WOK-i (bez przykrywki) o odpowiednich wymiarach i charakterystyce przeznaczonych do naszych kuchenek stołowych. Dostarczamy również WOK-i przeznaczone do użytkowania z naszymi akcesoriami, jak również WOK-i ze spłaszczonym spodem, które można postawić bezpośrednio na płycie szklano- ceramicznej naszych kuchenek.



Zasada działania kuchenek indukcyjnych

Technologia indukcyjna całkowicie różni się od konwencjonalnych technik gotowania.

 

Prąd przemienny wysokiej częstotliwości przepływa przez cewkę miedzianą znajdującą się pod płytą szklano- ceramiczną. Po umieszczeniu na niej naczynia (o podstawie ferromagnetycznej), jej podstawa nagrzewa się pod wpływem pola elektromagnetycznego.


Zdjęcie

  • 1.Cewka
  • 2.Pole elektromagnetyczne
  • 3.Sieć
  • 4.Przetwornik
  • 5.Powierzchnia szklano-ceramiczna
  • 6.Generowanie ciepła w podstawie patelni


Kuchenki EGO ProfiLine przeznaczone do zabudowy

Kuchenki E.G.O. przeznaczone do zabudowy, zostały skonstruowane do instalacji na stałe w istniejących urządzeniach, blatach itp. niemniej jednak z możliwością łatwego montażu i demontażu. Oferujemy trzy różne typy i serie, z których każda jest dostępna w wielu rodzajach i charakterystykach

 

Dlatego zawsze istnieje możliwość uzyskania odpowiedniej konfiguracji.

 

  • Vario
  • Intro
  • Snap-In

Zdjęcie

Kuchenki EGO ProfiLine przeznaczone do zabudowy

Vario - indywidualne rozwiązanie Kuchenka indukcyjna Vario została stworzone aby uzyskać maksymalną wszechstronność instalacji. Generator, induktor oraz jednostka sterująca są oddzielnymi elementami, co umożliwia ich łatwe dostosowanie do panujących warunków. Dlatego, jest to doskonałe rozwiązanie do instalacji przez producentów systemów kuchni cateringowych. Generator posiada ekranowanie chroniące przed zakłóceniami radiowymi i w sieci elektrycznej oraz został przetestowany zgodnie z VDE.

 

Wyjścia
Vario został skonstruowany dla od jednej do czterech stref grzewczych. Dzięki wyjściu maksymalnie 14kW dla 4 stref grzewczych (3.5kW dla każdej) lub 5kW dla pojedynczej, zawsze dostarcza odpowiednią ilość energii dla każdego z zastosowań.

 

Sterowanie
Ponieważ model Vario składa się wyłącznie z generatora, elementy sterujące są oddzielnymi komponentami. Do sterowania modelu Vario oferujemy standardowy sterownik z pokrętłem, lecz inne opcje sterowania dostępne są na zamówienie.

 

Pełna swoboda podczas instalacji
Vario oferuje duży stopień elastyczności nawet podczas instalacji. Ponieważ generator, induktor i jednostka sterująca są oddzielnymi komponentami, mogą być instalowane osobno co umożliwia ich optymalne rozmieszczenie w zależności od sytuacji.


Zdjęcie Zdjęcie

  • 1.Induktory
  • 2.Jednostka sterująca
  • 3.Generator i filtr


Kuchenki EGO ProfiLine przeznaczone do zabudowy


Intro - rozwiązanie kompaktowe
Seria Intro zostala stworzona do instalacji bezpośrednio pod powierzchnią szklano- ceramiczną. Całkowicie zmontowane urządzenie jest dostarczane w pełni przygotowane do instalacji w podłożu z blachy metalowej, dopasowanym do określonych wymiarów.

 

Wyjście
Uniwersalny generator indukcyjny o maksymalnej mocy wyjściowej 14kW jest odpowiedni dla do 4 stref grzewczych (przykładowo 3.5 kW dla 4 stref). Moc maksymalna każdej z pojedyńczych stref wynosi 5kW.

 

Sterowanie
Wersja standardowa Intro jest sterowana poprzez pokrętło bezstopniowe. Na zamówienie dostępne są również inne opcje sterowania. Ponieważ strefy grzejne są sterowane oddzielnie, profesjonalny szef kuchni może pracować bardzo elastycznie i efektywnie przy pomocy tej jednostki.


Zdjęcie

Kuchenki EGO ProfiLine przeznaczone do zabudowy

Snap-In - ostateczne rozwiązanie

Ta uniwersalna indukcyjna płyta grzejna może zostać zamontowana w kuchence w przeciągu kilku minut. Urządzenie jest wkładane do otworu montażowego oraz podłączane - w ten sposób nowa kuchenka indukcyjna jest gotowa do pracy.

 

Wyjście

Snap-In zostało stworzone dla płyt grzejnych. Dzięki mocy wyjściowej 5kW dla pojedynczej strefy grzejnej, zawsze dostarcza odpowiednią ilości energii do każdego zastosowania.

 

Sterowanie

Standardowo, zasilanie jest sterowane poprzez pokrętło


Zdjęcie
Zdjęcie